22 maart 2016

Coaching


Geef jezelf lucht!

De vraag waar je mee komt kan overal over gaan, van praktisch tot spiritueel: Alles is oké. We kunnen met verschillende coachtechnieken aan de slag, van cognitief tot intuïtief, vaardigheden of met een goed gesprek. Sinds ik kennis heb gemaakt met OCP, Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme, is dat mijn favoriet. Deze methode is ontwikkeld door Marcel Hendrickx.

OCP combineert verschillende technieken tot een korte, krachtige, op heling en zelfsturing gerichte coaching. Zelfs als je geen perfectionist bent. Deze verrassende en effectieve manier van coachen werkt via twee interne delen: het vrije kind en het deel dat het patroon van perfectionisme aanstuurt (van die hoge lat en zo). Als deze twee delen samenwerken ben je een vrije volwassene.

Het deel dat het perfectionisme aanstuurt werkt vanuit de linkerhelft, de denkhelft, van onze hersenen. Perfectionisme gaat dan ook gepaard met veel en intens denken en vaak ook piekeren. We laten dit deel samenwerken met het vrije kind in ons. Kenmerken van het vrije kind zijn: zich echt vrij voelen, enthousiasme, blij zijn, helemaal in het nu zijn, vol zelfvertrouwen, creatief, zintuigen open. Het vrije kind staat symbool voor onze rechter hersenhelft, waar onder meer onze intuïtie en zelfzorg een plaats hebben. Als bij het opgroeien het patroon ontstaat (ook wel afweer- of overlevingsmechanisme genoemd) wordt het vrije kind als het ware weggeduwd. Er komt een “braaf” kind, dat beantwoordt aan de verwachtingen van de omgeving. En dat bevestiging nodig heeft van anderen.

In de coaching wordt contact gemaakt met beide delen. We leren ze kennen, waarderen en komen tot een gelijkwaardige samenwerking tussen beiden. Daardoor ontstaat harmonie en innerlijke rust. Je ontwikkelt een nieuw patroon, waarvan de kern is: Ik ben oké zoals ik ben, ik zie mezelf graag en zorg goed voor mezelf. Je bent een vrije volwassene, in staat om jouw energie te laten stromen, je succesvol in te zetten in de wereld. Je durft jezelf te zijn, relaties verbeteren, het verleden wordt verwerkt, je hebt een groter geluksgevoel.

 

TARIEVEN